Takaisin

Suomen ICT-opiskelijapula vaatii syvällistä yritysyhteistyötä – Huawei rakentanut yhteyttä opiskelijaohjelmalla Kiinaan

19.10.2018

Tieto- ja viestintäteknologia on yksi maailman suurimmista ja nopeimmin kehittyvistä aloista, jonka merkitys Suomen kilpailukyvyn rakentajana vain kasvaa tulevina vuosikymmeninä. Haasteena on, että suomalaisnuorten kiinnostus ICT-alan perustana oleviin matemaattisiin aineisiin on laskenut, eikä työmarkkinoille valmistu yhtä paljon osaajia kuin olisi tarpeen.

”Koulujen ja yritysten olisi tärkeää syventää yhteistyötä. Olemme ottaneet haasteen vastaan ja kehittäneet keinoja, joilla opiskelijat pääsevät konkreettisesti tutustumaan alan työtehtäviin. Tällä hetkellä meillä on käynnissä haku Seeds for the Future -ohjelmaan, joka on ollut toimiva tapa rakentaa yhteyttä alan opiskelijoihin”, Huawei Suomen yhteiskuntasuhde- ja viestintäjohtaja Hennariikka Andersson kertoo.

Huawei palkkaa globaalisti vuosittain 10 000 vastavalmistunutta tai juuri valmistumassa olevaa opiskelijaa, mikä on enemmän kuin yksikään muu toimija alalla. Suomessa Huawei työllistää 370 henkilöä ja rekrytoi tälläkin hetkellä uusia työntekijöitä.. Etenkin tarve optiikka- sekä data-analyysiosaajille sekä pre-sales-myyjille on suuri.

Kiina tärkeä suunta suomalaiselle ICT-osaamiselle

Kolmannen kerran Suomessa järjestettävässä Seeds for the Future -ohjelmassa kymmenen suomalaisopiskelijaa pääsee opintomatkalle Kiinaan. Kahden viikon aikana ryhmä tutustuu ICT-alan uusimpiin teknologioihin ja työntekoon monikansallisessa työyhteisössä. Opiskelijat saavat myös arvokasta oppia kiinalaisesta toimintakulttuurista ja kielestä.

”Tavoitteena on löytää opiskelijoita, joilla on intohimoa kehittyä ICT-alan kansainvälisiksi osaajiksi. Uskomme, että omien taitojen kehittäminen aidossa työympäristössä ruokkii intoa tähdätä alalle. Meidän suomalaisten on tärkeää osata toimia kansainvälisillä, erittäin kilpailluilla markkinoilla ja tehdä yhteistyötä eri kulttuureista tulevien yritysten kanssa.”

Haku Seeds for the Future -ohjelmaan jatkuu vielä 28.10.2018 asti. Vuonna 2008 käynnistettyyn globaaliin ohjelmaan on osallistunut yhteensä 3 600 opiskelijaa 108 maasta. www.seedsforthefuture.fi

___

Huawei-yhteyshenkilö – viestintä ja yhteiskuntasuhteet:

Hennariikka Andersson, yhteiskuntasuhde- ja viestintäjohtaja, Huawei Technologies Oy, 040 845 8066, hennariikka.andersson@huawei.com

Lisätiedot ja kuvat:

Jukka-Pekka Paajanen, Republic of Communications, 040 762 5584, jukka-pekka.paajanen@republic.fi

Huawei Technologies

Huawei on johtava maailmanlaajuinen tieto- ja viestintäteknologian ratkaisujen tarjoaja, joka palvelee telealan operaattoreita, yrityksiä, kuluttajia ja julkista sektoria. Yhtiö tekee myös tiivistä yhteistyötä yliopistojen kanssa ympäri maailman. Huawein innovatiivisia ICT-ratkaisuja, -tuotteita ja -palveluita käytetään yli 170 maassa. 

Huawei työllistää maailmanlaajuisesti yli 180 000 henkilöä, joista yli 79 000 työskentelee tutkimuksen ja tuotekehityksen (T&K) parissa. Yrityksellä on 18 T&K-keskusta kahdeksassa Euroopan maassa (Suomi, Belgia, Ranska, Saksa, Irlanti, Italia, Ruotsi ja Iso-Britannia) ja se operoi lukuisia innovaatiokeskuksia yhteistyössä tele- ja ICT-alan partnerien kanssa. 

Suomessa Huawei aloitti toimintansa vuonna 2008 ja työllistää nykyään kaikkiaan yli 370 henkeä. Yhtiöllä on Suomessa myyntitoimiston lisäksi myös kaksi tutkimus- ja tuotekehityskeskusta – toinen Helsingissä ja toinen Tampereella.

Vuosittain yhtiö palkkaa jopa 10 000 vastavalmistunutta tai pian valmistuvaa opiskelijaa, mikä on enemmän kuin yksikään muu yritys ICT-alalla. 

Vuonna 1987 perustettu Huawei on yksityinen yritys ja täysin työntekijöidensä omistama. Yhtiön pääkonttori sijaitsee Kiinan Shenzhenissä.